STA KAZE NAUKA 3

Számtalan tanulmány foglalkozik az ősi abakusszal, ami bizonyítottan egy modern mentális eszköz.

Kutatásokat végeztek több Európai és Afrikai egyetemen (University of Manchester, University of Khartoum, University of Ulster).

Ezekben 3185 gyermek vett részt, 7-11 éves kor között.

Bizonyították, hogy az abakuszon tanuló gyermekek IQ-ja átlagosan 7.11 ponttal magasabb, mint azon diákoké, akik nem vettek részt a programban.

Forrás: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0191886908002171

Ahhoz, hogy megfelelően mutassuk be iskolánkat, elengedhetetlen, hogy megértsük azt, hogyan is működik az agy.

Az agy fő feladata az, hogy az adatokat összegyűjtse, feldolgozza és utasításokat adjon. Agyunk két féltekéből áll, ami a bal és a jobb. Mindkét agyfélteke testünk „ellentétes” oldalát ellenőrzi, tehát a jobb agyfélteke felelős a testünk bal oldaláért, és azokért a képekért, amiket a bal szemünkkel látunk. A bal, testünk jobb oldaláért és azon képek feldolgozásáért, amit a jobb szemünkkel látunk. Mindkét félteke hasonló, a külömbség a funkciójukban van.

Roger Sperry neurológus tanulmányozta az agyműködést, munkájáért Nobel-díjat nyert. Sperry tanulmányozta azon páciensek agyi aktivitását, akiknek műtéti úton távolították el a hidakat az agyféltekék között. Észrevette, hogy ha a képek és a szavak balról jönnek, akkor a páciens képtelen megmagyarázni őket, ezzel bizonyítva, hogy a bal és a jobb agyfélteke kiegészítő funkcióval van ellátva.

Biztosan tudjuk állítani, hogy a beszédet a bal agyfélteke irányítja, míg a vizuális és térbeni azonosításért a jobb a felelős. Érvelés közben pedig mindkét agyféleteke együtt dolgozik.

mozak leva i desna hemisferaA bal agyféltekét digitális agynak is nevezik, hisz ő vezérli az olvasást, az írást, a számolást és a logikus gondolkodást is. Ő a mi belső matematikusunk, számol és elemez.

A jobb agyfélteke az analóg agyfélteke. Ő ellenőrzi az érzelmeket, a kreativitást és a művészi érzéket is. Ő a mi belső művészünk, készen áll, hogy játszon a képzelettel, a színekkel, a képekkel, a formákkal, az álmokkal…

Íme egy példa: Képzeljünk el egy embert, aki útmutatót ad, hogyan jutunk el egy adott helyre. Ha az embernek a bal agyféltekéje a domináns, akkor az utasításai így szólnak: Menjen 3 utcát előre, forduljon rá a Bor utcára, majd menjen 3-4 km-t és forduljon keletre a Király utca irányába. Ha pedig a jobb agyfélteke a domináns, akkor így ad utasításokat: Forduljon jobbra (mutat a kezével), menjen a templomig (újra mutat), majd tovább egyenesen a McDonaldsig, ott jobbra, és a MOL benzinkutnál balra.

A jobb agyfélteke szívesebben használja a képeket és kreatívabban gondolkodik, még sincs helyes vagy helytelen gondolkodás. Egyik sem jobb, mint a másik. Agyunk egyik fele általában dominánsabb (bal). Mivel a jobb agyféltekénk kevésbé fejlett, nem tudjuk megérteni a gyermek világát, hisz náluk még a jobb dominál.

A gyermeki „csillagos képzelet világa” a felnőttek számára megközelíthetetlen.

zabrinuto-deteAz agyféltekék elrendeződését lateralizációnak nevezzük. Problémák a tanulásban azért keletkeznek, mert a tantárgyak legjava a bal agyféltekét aktiválja, a jobbat pedig. úgymond figyelmen kívül hagyja. A jobb agyfélteke folyamatosan munkát keres magának, elkezd fantáziálni, mivel nincs feladata, így a gyermek veszít a figyelméből, a koncentárciójából, memóriája pedig rossz lesz.

Úgy tudjuk ezt legkönnyebben megmagyarázni, hogy olyan, mintha a gyerek egész nap 1 lábon járna, nem pedig kettőn.

Agyunk egy olyan izom, amit állandóan tréningeztetni kell, mert legyengül. A keresztrejtvény és a sakk is jó agyi torna.

Számos felfedezés jött létre a jobb agyféltekének köszönhetően. Nikola Tesla, Einstein és Mengyelejev nem csak nagy tudósok voltak, hanem feltalálók is. Nagy felfedezéseiknél a képzelőerejükre is szükségük volt, így tudtak nagy dolgokat megalkotni. Ők olyan tudósok voltak, akik agyuk mindkét féltekéjét használták.

Az agy fejlesztésének legfontosabb időszaka a 4-12 éves kor. A gyermeki agy ilyenkor olyan, mint egy színházi előadás, mindig történik valami. Hatalmas mennyiségű inger éri őket. Az agyféltekék folyamatosan küzdenek az uralomért. Az egyik győz, és ő lesz agyunk domináns oldala.

sta-kaze-nauka-2

Célunk az, hogy a gyermekeknél egyik oldal se legyen domináns, hanem egyensúlyba hozzuk őket, megtanulják mindkét fél párhuzamos használatát, ezzel válva Kis Zsenivé.

Agyképzés létezik a keresztrejvények és a sakkozás mellett is.

Mentális aritmetikai programunk leghatékonyabb módja az agyképzésnek. Iskolánkban fejlesztjük a gyermek mentális képességeit és aktiváljuk minkét agyféltekéjét. Mindkét félteke használatával az Ön gyermeke is Kis Zsenivé válik. Az egyszer megtanult módszer sosem vész el, és előnyei is a gyermekkel maradnak örökre.