Numicon

Hatékony módszer a gyermek korai megismerkedésére a matematikával.

Szeretnétek önbizalommal teljes gyermeket, aki a számok varázslatos világát ismeri meg?

Bemutatjuk nektek a Numicon nevű programot, amely egy hatékony, didaktikus program, mely könnyedén és jàtékos módon fejleszti a gyermekek matematikai készségét.

Mi az a Numicon?

A program a játékok és felfedezések kimeríthetetlen tárháza, ez lehetőséget kínál arra, hogy mindenki képességeinek megfelelő szinten fejlődjön, legyen szó, kiemelkedő, átlagos, vagy gyengébb képességű gyermekről.

Itt a gyermekek megértik a számokat, számolnak, matematikai gondolkodásmódjukat fejlesztik, képeket alkotnak és megismerkednek a matematika nyelvével.

Az Oxfordi Egyetem szakemberei alkották meg a Numicont, mely 3 éves kortól ajánlott.

A program fő alkotórészeként numicon eszközöket használunk, melyek színesek, így még különlegesebb a gyermekek részére. Alapeszközünk a numicon alakzat. Ez megkönnyíti a számok fogalmát. Ez nagyon fontos, hisz a gyermekek így képekben is látják a számokat. A formák lehetőséget kínálnak a számok közötti kapcsolatok megértésére és láthatóságára. A gyermekek ennek köszönhetően játékosan és örömmel ismerik meg a matematika varázslatos világát. A formák összeillesztésével a számok kapcsolatát is megértik, ami elengedhetetlen a korai matematikai gondolkodás kialakulásában (kisebb, nagyobb, mennyivel).

numicon_img2
numicon_img3

Az eszközökön található lyukak a számokat jelentik 1-től 10-ig. Ez a gyerekeknek lehetőséget kínál a számok közötti kapcsolatok megértésére, vagyis ahhoz, hogy a kisebb számok kombinációja is adhat nagyobb számot azok fizikai összeérintésével (pl.: 2+4=6, 5+5=10). Ezzel a módszerrel könnyedén lehet szemléltetni az összeadást, a kivonást, előtte-utána következő számot, kisebb-nagyobb-egyenlő meghatározását).

A program kísérletekkel és játékos tanulással kezdődik, majd különböző kreatív aktivitással folytatódik természetes anyagok használatával (homok/víz), képzőművészeti feladatokkal szinesítve, mesékkel, dalokkal, valós emberi szituációkkal gazdagítva.

Ezek a feladatok egyszerűbbnek tűnhetnek, azonban matematikai segédletek, amelyek a számok könnyebb elsajàtításàt szolgálják. Elsődleges cél, hogy a gyermekek az eszközök felkeresésével saját játékokat találjanak ki, ehhez a matematikai légkör megteremtése elengedhetetlen.

A program során a gyermekek bátorsága megerősödik, maguktól számolják a dolgokat, és mindennapi matematikai szituációkkal játszanak (telefonszám, házszám, könyvben lévő oldalszámok, pénz, stb.).

Fontos, hogy a gyermekek vágyát, érdeklődésèt a számok iránt felkeltsük, és gyakorlással megerősítsük tudását, ezzel új aktivitásokkal ismerkedjenek meg.

(* Numicon van már: Szeged, Kecskemét, Békéscsaba, Szigetszentmiklós, Budaörs, Budapest 3. kerület, Budapest 12. kerület, Szentes
Székesfehérvár. További információért érdeklődjön az egyes iskolákban!)

numicon_img1

Kinek ajánlott a Numicon?

numicon_img4

A program 3-5 éves gyermekeknek ajánlott.
11 hónapon keresztül. 
Mondhatjuk úgyis, hogy ez a program a mentális aritmetika előszobája.

A beiratkozás megkezdődött!

További információért érdeklődjetek az egyes iskolákban!