Ókori eszköz, de korszerű módszer. A mentális aritmetika programjában központi szerepet kap az évszázadok óta használatos abakusz, mely segít aktiválni a gyermekek jobb és a bal agyféltekéjét is. A továbbiakban kiderül, hogy hogyan működik és milyen előnyökkel jár az abakusz használata.

 

Az abakusz alapvetően egy számtani műveletek elvégzésére alkalmas eszköz. Származását tekintve nincs egységes nézet, néhány forrás szerint Mezopotámiából, mások szerint pedig Japánból ered, az azonban biztos, hogy használatának elvét a világ valamennyi ókori kultúrája ismerte. A keretbe foglalt pálcákon meghatározott számú, esetleg különböző színű golyók találhatóak. Ezek jelölik a számokat és segítségükkel zajlik a műveletvégzés is.

 

Így használjuk az abakuszt

A kelet-ázsiaiak által mai napig használt abakusz a mentális aritmetika eszköze, melynek segítségével egyensúlyba hozható a gyermekek jobb és bal agyféltekéjének működése. A módszer logikus gondolkodásra készteti az agyat, ebből kifolyólag azok a gyerekek, akik ez alapján tanulnak, az élet minden területén, könnyedén ki tudják hozni magukból a maximumot. Iskolánkban olyan abakuszt használunk, mely abban különbözik a többitől, hogy az első sor felső részén lévő golyók értéke változó, míg az alsó részen lévő négy darab golyó 4×1-et jelent. A gyermekek a két értéket ujjaikkal összehúzzák, majd összeolvassák, ezáltal végtelen számú művelet elvégzésére lesznek képesek, illetve a golyók akár trilliárdos nagyságrendet is képviselhetnek. Mindezt úgy, hogy a számok tényleges ismeretére nincs szükség. A lényeg, hogy ha a pedagógus megmutatja, hogy az adott szám 5, akkor azt a gyermek megértse, meg tudja ismételni.

 

A kurzus kezdetén megtanulják hogyan kell használni az abakuszt. Ez idő alatt a tapintáson, látáson, halláson van a hangsúly.  Nagyjából két hónap múlva tanulóink már az abakusz fizikai használata nélkül is el tudják végezni a műveleteket. A gyerekek képzelőerejüket használva, vizuálisan is maguk előtt látják az abakuszt, akár egyszerre többet is, így bonyolultabb feladatok megoldása sem okoz gondot számukra.

 

Tudás, ami mindig velük lesz

Felmerülhet a kérdés: Miért van szükség abakuszra a számítógépek világában?

Mindenekelőtt, a számítógépek vagy az okostelefonok sem lehetnek mindig kéznél, az agyunk azonban mindig velünk van. A teljes programon való részvétellel a gyermekek a nálunk tanultakat egy életre elsajátítják, és a későbbiekben is fel tudják használni. Az egyenleteket papír, ceruza és számológép nélkül is ki tudják számolni, ráadásul gyorsabban rájönnek az eredményre, mint a gépek. Továbbá a mentális aritmetikának köszönhetően nem csupán a matematika területén érnek el sikereket. A gyors és pontos számoláson kívül a rendkívüli koncentráció, a fotografikus memória és az éles reflexek is kialakulnak. A módszer fejleszti a kreativitást és a vizualitást, az analitikus és logikus gondolkodás kialakításával a gyermekek könnyebben oldanak meg problémákat, legyen szó bármilyen területről.

 

Jelentkezz online!

 http://kiszseniiskola.hu/online-bejelentkezes/

 

Írasd be gyerkőcöd iskolánkba!

Online beiratkozás!